Inspiration

8038412735_969cc96ccc_mPsykologer har precis som andra yrkesgrupper en tendens att beskriva sittarbete på tusen olika sätt som efter ett tag blir obegripliga för alla. Trotts det törs jag påstå att alla psykologer oavsett vad de säger arbetar med en och samma fråga:

Varför gör människor som de gör?

Hur kommer det sig att vissa spelar fotboll andra ishocky? Eller hur kommer det sig att vi reagerar olika på utmaningar? Om man höjer kravnivån och ställer upp utmaningar för mäniskor verkar vissa människor näst intill automatiskt höja sitt engagemang och öka sin arbetsinsats medan andra gör precis tvärt om, de blir passiva, gör mindre och väntar på att någon annan ska göra något.

Någon har sagt att erfarenheten är en dålig lärare, först kommer provet, sedan lektionen. Det ligger mycket i det. Vi tvingas alla möta utmaningar utan att få varken den tid eller den kunskap vi behöver för att kunna förbereda oss.  Det är sant och det verkar gälla all områden i livet, vare sig det handlar om saker vi själva utsätts för, en relation eller för den delen de utmaningar som företag och organisationer måste hantera.

Den goda nyheten är att det varken är sista eller för den delen den första gången det inträffar. Organisationer måste ändra sig och det är svårt, men å andra sidan har tusentals organisationer redan lyckats genomföra stora förändringar. Människor måste hantera omställningar i vardagen ch det  är svårt men å andra sidan kan jag slå vad om att oavsett vad just din utmaning är har tusentals personer tacklat likartade problem med varierande framgång. Praktisk psykologi handlar om att se vad som fungerar, sätta det i system och hjälpa andra hitta vägen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s